Dijital oyun sektörü, bundan yaklaşık 10-15 yıl öncesine kadar Türkiye’nin çok da ciddiye almadığı ve yabancı olduğu bir sektörken, bugün bir Türk oyun şirketi öyle büyük bir güç haline gelmiş durumda ki aynı anda 45 ulusal kanalı kapatarak bir reklam yayınlayabiliyor. İşte bu Türk Oyun Sektörü’ne gönül vermiş çalışanların ve girişimcilerin başarısıdır. Bu makalemizde de Türkiye’yi dünyaya duyurmuş ve Türkiye’ye çok büyük bir ihracat kazandırmış oyun şirketlerini ele alacağız.
1) Taleworlds
Türkiye’nin en gurur duyacağı firmalardan da biri olan Talewords ülkemizde AAA tarzı oyun yapan da yegane firmadır. Armağan Yavuz ve eşi İpek Yavuz tarafından ilk başlarda bir hobi projesi şeklinde başlayan oyunun geliştirme süreci bugün Ankara ODTÜ Teknokent’te bir efsaneye dönüşmüş 70’den fazla çalışanı, milyonlarca PC ve konsol oyuncusuyla Türkiye’nin en büyük gurur kaynaklarından biri haline gelmiştir. 2013 yılında çıkarmış oldukları Mount And Blade oyununu 2017 yılında konsola çıkarmış ve üzerinden 4 yıl geçmiş olmasına rağmen konsola çıkan oyun çıktığı gün satış rekoruna imza atmıştır. Ülkemize en büyük ihracat ürünlerinden birini kazandıran şirket bugün Ankara’da hala oyun geliştirmeye devam etmektedir.
2) Peak Games
2010 yılında İstanbul’da küçük bir apartman dairesinde başlayan hikaye bugün 45 ulusal televizyon kanalını kapatacak büyüklüğe ve güce erişen bir firma ile devam etmekte. Peak Games kuruluşundan bu yana geliştirdiği oyunlarla Orta Doğu bölgesinin tek hakimi haline gelmiş ve çok büyük ihracat değeri kazandırmıştır. 2018 yılında belli oyun projelerini dünyanın yine en büyük oyun firmalarından biri olan Zynga’ya satmış, ancak bu satışı kendine dönük yatırım olarak kullanarak daha büyük oyunlar geliştirmiş ve 300 milyondan fazla oyuncuya ulaşarak inanılması güç bir başarı yakalamıştır. Bugün hem firma genişlemekte, hem büyümekte hem de yeni oyunlar geliştirmeye devam etmektedir.
3) Gram Games
2014 yılında 1010! isimli oyunlarıyla muhteşem bir başarı ve çıkış yakalayan şirket o günden bu güne pek çok farklı proje ile de bu başarılarını sürdürmüştür. 2018 yılında ise ne yazık ki 250 milyon Dolara Zynga tarafından satın alınmış ve merkez ofislerini Londra’ya taşımışlardır. Ancak oyun geliştirme stüdyosu hala İstanbul’da olup Türk mühendis ve tasarımcılar bu firma için çalışmaya devam etmektedir. Gram Games’in satılması kısa vadede ülkemize büyük bir ihracat kazandırmış olsa da uzun vadede başarılı bir oyun-teknoloji şirketini kaybetmiş olmamız üzücüdür.
4) Masomo
İzmir’de bulunan ve 2018’in en başarılı girişimleri arasında yer alan Masomo Kafa Topu (Head Ball) isimli oyunuyla tüm dünyayı sarstı ve çok büyük bir başarı yakaladı. Geniş kitlelere ulaşan bu başarılı oyunun ardından da dünyanın en büyük oyun şirketlerinden biri olan Miniclip ile 2019’un Ocak ayında birleşen şirket bugün farklı oyun projeleri geliştirmeye ve aynı zamanda büyümeye devam etmektedir. Ülkemize çok büyük bir ihracat değeri kazandıran oyun şirketlerinden birisi olup lokasyon olarak İzmir’de olması da ülkemizin her yerinde yüksek teknoloji yazılımının geliştirilebileceğinin bir diğer kanıtıdır.
5) Fugo Games
Mobil platformlara çıkardıkları kelime oyunları ile göze çarpan bir Türk Oyun şirketi olan Fugo Games 2011’den bu yana pek çok farklı ve başarılı oyun projesine imza atmış ve günümüze kadar toplam 150 milyondan fazla kullanıcıya erişmiştir. Bugün İstanbul’da yer alan ofislerinde oyun geliştirmeye devam eden şirketin en son oyunu Words Of Wonders 50 milyonun üzerinde indirme rakamı ile en başarılı projelerinden birisidir. Şirket yeni projelere de devam etmekte olup her geçen gün büyümekte ve ilerlemekte ve ülkemize çok büyük bir ihracat kazandırmaya da devam etmektedir.
ALINTIDIR :
https://www.girisimcigazetesi.com/dunyada-one-cikan-5-turk-oyun-sirketi-219